Čak 37 posto svih svjetskih prirodnih katastrofa čine poplave

Najčešća prirodna katastrofa na svijetu u proteklih 10 godina bile su poplave, pokazala je globalna analiza Allianza, pod nazivom „Allianzov puls rizika: Destruktivna moć poplava“. Ne postoji regija za koju se smatra da nije izložena riziku od poplava, pa tako ni Hrvatska u proteklih 10 godina nije ostala pošteđena od njenih razornih posljedica. Međunarodna baza podataka o katastrofama EM-DAT zabilježila je samo u Hrvatskoj 3.160 žrtava poplava. Istovremeno, podaci Hrvatskog zavoda za statistiku za prošlu godinu pokazuju kako je 58 naselja pogođeno poplavama, odnosno 3440 zgrada, 21 industrijski objekt, 16 privrednih objekata te 19.485 hektara obradive površine, što je čak 6 puta više u odnosu na godinu prije.

Svjetska meteorološka organizacija ističe da od svih prirodnih katastrofa koje pogađaju svijet, 37 posto otpada upravo na poplave. Samo u 2010. godini Međunarodna baza podataka o katastrofama izbrojila je 400 prirodnih katastrofa od kojih 182 slučaja su bile poplave, koje se utjecale na živote 179 milijuna ljudi. Poplave svojim brojem daleko premašuju broj suša, potresa, uragana i drugih prirodnih katastrofa. Uz činjenicu da dolaze nenadano, usprkos tehnologiji koja trenutačno može pratiti prirode katastrofe, poplave su ujedno mahom uzrokovane ljudskim djelovanjem.

U Hrvatskoj se područjima visokog rizika od poplave smatraju slivovi rijeka Drave i Dunava, dijelovi Siska i Karlovca, Hrvatskog Zagorja, Požeške kotline, Buzeta i Pazina, Otočca, Gospića i Metkovića te Kosinjsko polje, Obrovac i Grad Knin zbog blizine rijeka. No, Allianzovi stručnjaci naglašavaju kako štete nisu ograničene na područja u blizini rijeka.

Allianzov puls rizika također navodi jednostavne mjere, koje s mogu poduzeti prije i tijekom poplava, kako bi se značajno umanjili gubici. Tako bi se dragocjenosti prije poplave trebale spremiti na sigurna mjesta (primjerice, na katu), dok bi se osnovne komunalije, kao što su plin, voda i struja, trebale isključiti ili zatvoriti. Važni dokumenti poput polica osiguranja trebale bi se držati na suhim i sigurnim mjestima, do kojih se može lako doći.

Cjeloviti izvještaj dostupan je na www.allianz.com.