Adris grupa: Rast izvoza 15 posto

Adris grupa: Rast izvoza 15 posto

 U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 1,9 milijardi kuna, a prihodi od prodaje roba i usluga 1,59 milijardi kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su 14,9 posto i iznose 585 milijuna kuna. Dobit prije poreza iznosi 203 milijuna kuna.

U usporedbi s istim  prošlogodišnjim razdobljem TDR je ostvario 12 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto. I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima.
Prisutan je i snažan trend rasta rezanih duhana na hrvatskom i regionalnim tržištima. Primjerice, u susjednoj BiH udio potrošnje rezanih duhana trenutno iznosi više od 20 posto, a prije tri godine iznosio je svega jedan posto.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je devet posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2013. - uz povećanje ostvarene prosječne cijene noćenja od tri posto. Maistra je završila veći dio ovogodišnjih investicija u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda. Najznačajnija pojedinačna investicija je uređenje šetnice i plaže uvale Lone. Završene su investicije u uređenje  i podizanje kvalitete usluge u kampovima Polari i Valkanela. Također, obavljena je i rekonstrukcija zajedničkih sadržaja turističkih naselja Villas Rubin i Amarin. Ukupna ulaganja u 2014. godini procjenjuju se na 135 milijuna kuna. Trenutni booking potvrđuje pozitivne trendove rasta broja noćenja uz povećanje prosječne cijene noćenja. Osim ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih sadržaja, Maistra je usmjerena i na povećanje prepoznatljivosti i ponude cijele destinacije. U prilog tome ide, primjerice, i ovogodišnja organizacija druge utrke Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2014. čiji je Maistra bila nositelj.

Cromaris je u prvom polugodištu 2014. ostvario 60 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 88 posto od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje. Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od 12 posto. U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta vrijedna više od 100 milijuna kuna. Time Cromaris postaje vertikalno integrirana i tehnološki vrlo napredna tvrtka. Omogućen je brz i kontroliran rast i razvoj, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa, a time i troškovi proizvodnje.

U travnju 2014. godine Adris je i formalno preuzeo društvo Croatia osiguranje d.d.. Ulaskom u djelatnost osiguranja, Adris diverzificira svoj ulagački portfelj, čime je započeo strateško restrukturiranje portfelja i definiran novi stup sustava. U 2014. godini očekuju se visoki troškovi restrukturiranja tvrtke. Dosadašnji uspjesi u turizmu i proizvodnji zdrave hrane razlogom su vjerovati da će Adris uspješno poslovati i u industriji osiguranja.