Štete od poplava lani porasle 17,79 posto

Croatia osiguranje je u 2010.godini građanima i poduzetnicima za štete na njihovoj imovini nastale zbogpoplava isplatila 14,98 milijuna kuna. Zbog učestalih poplava tijekom prošlegodine štete su povećane za 17,79 posto u odnosu na 2009. godinu, stoji upriopćenju. 

Zbog rasta rizika od poplava, Croatiaosiguranje povećala je krajem prošle godine i pričuve za ovu vrstu osiguranjaza 38 posto u odnosu na kraj 2009. godine. Poplave su u 2009. i 2010. bile naprvom mjestu na ljestvici od čak 133 prirodne katastrofe koje su se dogodile usvijetu. Na drugom mjestu bile su oluje, zatim potresi, suše i požari.

 

U prošloj godini zabilježen jeporast broja osiguranja dopunskog rizika od poplave, bujice i visoke vode i toposebice kod privatnih kuća. Povećan je i broj osiguranja gospodarskih subjekataiz neproizvodnih djelatnosti kao što su hoteli, trgovačka društva i zdravstveneustanove. Protiv poplave sve više se osiguravaju i građevine u izgradnji i montažniobjekti kao i stambene zgrade.

Građani mogu uštedjeti i do 25 posto ako svoje nekretnine osigurajuunutar Obiteljskog paketa. Za male i srednje poduzetnike ovaj je osiguravateljpripremio  Poduzetnički, a za poljoprivrednikePoljoprivredni paket.

Croatia osiguranje je od 15.listopada do kraja 2010. za svaku sklopljenu policu osiguranja kućanstva iosiguranja od požara, kao i za svaku obnovu navedenih polica donirala 10 kunaHrvatskom Crvenom križu. U ovoj humanitarnoj akciji za pomoć nastradalimobiteljima do 21. prosinca prikupljeno je 316.260 kuna.

Lider na hrvatskom tržištu u ukupnim osiguranjima imovine ima udjel odgotovo 54 posto. U osiguranju od požara i nekih drugih opasnosti udjel iznosi46 posto, a ostalim osiguranjima imovine 61,34 posto.