55 posto imovinskih osiguranja u Croatia osiguranju

Prema posljednjim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u prvih devet mjeseci 2011. godine 273 tisuće hrvatskih građana imalo je policu osiguranja imovine. Čak ako optimistično procijenimo da je riječ o kućanstvima od prosječno tri člana, manje od 20 posto građana Hrvatske ima osiguranu svoju imovinu.

„Navedeni podaci pokazuju da moramo još poraditi na edukaciji i podizanju svijesti o osiguranju vlastite imovine.“ – naglasio je Drago Klobučar, direktor Sektora za osiguranje imovine Croatia osiguranja na radionici koja je organizirana za predstavnike medija u Belom Manastiru.

Croatia osiguranje je lider u osiguranju imovine s 55 posto udjela krajem rujna 2011. Prema podacima za 2010. godinu apsolutni je lider u osiguranju usjeva i nasada sa 96 posto udjela i u osiguranju životinja sa 89 posto udjela.

Prema podacima Europske federacije osiguravatelja (CEA), prosječni Hrvat izdvaja ukupno za sve premije osiguranja 289 eura godišnje od čega se 213 ili preko 70 posto odnosi na neživotna osiguranja. No, samo oko 6 posto tog iznosa odlazi na osiguranje imovine.

Imovina danas čini oko 20 posto europskog neživotnog biznisa osiguranja. Prosječni Europljanin prema podacima CEA troši na osiguranje imovine 530 eura pri čemu, primjerice, u Luxemburgu i Švicarskoj 1200 eura, a u Turskoj 58.

Zanimljivo je da su osiguranja zdravlja i imovine jedina osiguranja koja su rasla i u krizi. Stručnjaci procjenjuju da će isto biti i u budućnosti posebice s povećanjem standarda nižeg i srednjeg sloja građana.