VIII-IX/ 2014

Iz novog broja časopisa Osiguranje izdvajamo

UVODNIK
Nensi Botica Jukić

Porezom do alokacije štednje

Do kraja godine Vlada namjerava uvesti porez na kamate, a  plaćali bi ga svi oni koji imaju štednju u bankama. Štednja hrvatskih građana iznosi 160 milijardi kuna, a porez bi donio u državni proračun oko 400 milijuna kuna. Prema dosadašnjim najavama porez na kamate iznosio bi 12 posto. Usporedbe sa zemljama u EU i u okruženju govore da se radi o nižoj poreznoj stopi, budući da se iste kreću od 10 do 35 posto. Najnoviji podaci HNB-a pokazuju da se kamata na štednju kreće od 1,81 posto za oročenja do tri mjeseca do 3,37 posto ugovori li se oročenje dulje od godine dana..
Odgovor je to na povećanje neoporezivog dohotka i korekciju poreznih stopa koje bi zaposlenima trebao povećati plaće.

Oporezivanje kamata na štednju ne bi trebalo potaknuti veći odljev domaće štednje u inozemstvo jer su ti porezi u većini europskih država još i veći. No, što to znači za ostale sudionike bankocentričnog financijskog sustava koji već dugo godina nema konkurencije, koje, za razliku od banaka, država nije mazila. Sjetimo se samo poreznih „olakšica“ na životna osiguranja, na ukidanje poticaja stambenim štedionicama i  najavljeno ukidanje poticaja III. stupu mirovinske štednje. 

Zaokret  Vlade u poreznoj politici štednje promijenit će hrvatski bankocentričan  financijski sustav s više od 80 posto štednje hrvatskih građana u bankama. On će ići u pravcu razvoja i rasta životnih i mirovinskih osiguranja,  u manjem dijelu i u rast  stambenih štedionica i ostala ulaganjima: u investicijske fondove, nekretnine i slično. Barem su takve prve reakcije sudionika nebankarskog financijskog tržišta. Alokacija štednje je sigurna. Sada prepustimo  financijskim ustanovama  i tržištu da pokažu svoje vrijednosti i kvalitetu. 

Srdačan pozdrav!

TEMA BROJA

Osiguranje profesionalnih sportaša za vrijeme nesposobnosti bavljenja profesionalnim sportom

Josip Arbanas, dipl. oec.

Kod nas još uvijek nije sazrelo uvjerenje da sport i osiguranje idu zajedno, iako postoje naznake da se okruženje polako mijenja. Razloge ovakvoj situaciji možemo pronaći u današnjoj neorganiziranosti sportske djelatnosti i u stalnom nedostatku sredstava, ali i u nedostatku specijaliziranih osiguratelja ili barem specijaliziranih organizacijskih jedinica zaduženih za osiguranje sportaša i ostalih sudionika kao i sadržaja koji prate vrhunski sport.

Veliki uspjeh bi se postignuo kada bi se jedan dio direktnih sredstava za promidžbu supstituirao kvalitetnim osigurateljnim proizvodima koji bi štitili igrače, ali i klubove kao njihove vlasnike, piše autor.

O pravu pravne osobe koja zapošljava pravnike na naknadu parničnih troškova za zastupanje putem odvjetnika – komentar sudske odluke

dr. sc Ivan Kaladić

U članku se analizira slučaj iz sudske prakse u kojem se pojavilo sporno pravno pitanje - treba li stranci koja je pravna osoba priznati trošak u vezi zastupanja putem odvjetnika, iako zapošljava pravnike koji ju mogu zastupati kao punomoćnici u parničnom postupku.

IZ UDRUŽENJA
HUO u članstvu FIN – NET-a

Na plenarnoj sjednici članova FIN-NET-a (Financial Dispute Resolution Network) održanoj  5. lipnja 2014. godine u Ateni Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje predstavljen je kao novi član. Centar za mirenje predstavila je Nives Grgurić, tajnica Centra, koja je posebno istaknuta pozitivna nastojanja i aktivnosti društava za osiguranje članova Ureda, usmjerena od samog osnivanja Centra razvijanju mirenja na području osiguranja kao načina izvansudskog rješavanja sporova.

ISTRAŽIVANJE
Hrvatski učenici bez osnova financijske pismenosti 

PISA  (Programme  for  International  Student  Assessment)  najveće  međunarodno  obrazovno istraživanje OECD-a  koje  ispituje  znanja  i  kompetencije  učenika  u  dobi  od  petnaest  godina o financijske pismenosti,  predstavljeno je u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu. 

Hrvatski petnaestogodišnjaci nemaju dovoljno financijskog znanja da donose ispravne osobne, a onda ni obiteljske ni poslovne odluke o novcu, odnosno  nesposobni su za najjednostavnije odluke o novcu. 

S druge strane, sve složeniji financijski proizvodi, gospodarska kriza, neizvjesnost prvoga zaposlenja i potreba buduće mirovinske štednje suočavaju mlade generacije s velikim izazovima.

Ako velika većina 15-godišnjaka ne razumije osnovne pojmove o novcu i najjednostavnije financijske transakcije, u hrvatski obrazovni sustav što prije treba uvesti financijsko obrazovanje učenika, ali i stručno usavršavanje nastavnika kako bi se osnovne i srednje škole mogli nositi sa sve više financijskih informacija koje ih okružuju, stoji u preporukama OECD-a. No, iako je  Hrvatska prepoznala da su škole najbolji kanal za provedbu programa financijske pismenosti, ne očekuje se uvođenje financijske pismenosti u kurikulum građanskog odgoja prije 2016.

Galerija