I - III / 2014

Iz novog broja časopisa Osiguranje izdvajamo

UVODNIK
Nensi Botica Jukić

Kreće financijsko obrazovanje djece i mladih

Od 1. travnja do 15. svibnja trajat će javna rasprava o kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja koja će poslužiti kao temelj za definiranje modela za poučavanje učenika osnovnih i srednjih škola o financijskoj odgovornosti. Već sljedeće godine naša će djeca učiti o financijama, od toga kako raspolagati džeparcem do planiranja kućnog budžeta ili putovanja. Hrvatski ured za osiguranje i njegovi članovi, kao inicijatori projekta "Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj" o kojem smo više puta pisali, prepoznali su važnost financijskog obrazovanja građana u donošenju informiranih odluka vezanih uz osiguranje. To podrazumijeva aktivnosti usmjerene financijskom obrazovanju srednjoškolaca i studenata u okviru Svjetskog tjedna novca koji se ove godine prvi put obilježava u Hrvatskoj od 10. do 17. ožujka.

Manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva financija i u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta i Ministarstvom gospodarstva, a također su uključeni i predstavnici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske narodne banke, Hrvatske udruge banaka, Hrvatske udruge poslodavaca te Hrvatskog ureda za osiguranje. HUO je za tu priliku pripremio posebnu brošuru 'Čemu zapravo služi osiguranje', primjerenu mladim ljudima, s osnovama raznih oblika osiguranja i pojmovima vezanima uz osiguranje, koja će ovih dana biti distribuirana mnogim srednjim školama i fakultetima.

Društvima za osiguranje je u skladu s naputkom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta omogućena organizacija posjeta skupina zainteresiranih učenika srednjih škola kako bi se upoznali s pojedinim segmentima poslovanja tih institucija odnosno proizvodima koji postoje na tržištu financijskih usluga. Ujedno, osiguravatelji će održati predavanja u pojedinim visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Ministarstvo financija oformilo je poseban odjel za financijsku pismenost pa očekujemo da će se ove godine zahuktati dugo najavljivan projekt.

IZVJEŠĆA
Osiguravatelji upozorili na važnost individualne štednje

Životna se osiguranja u Hrvatskoj još uvijek poistovjećuju s čistom štednjom te se pritom često zaboravlja na „riziko“ dio koji, za razliku od klasične štednje, klijentima u slučaju najgoreg, nudi isplatu pune ugovorene svote neovisno o dotad uplaćenom iznosu. Upravo iz tog razloga važno je jačanje svijesti o važnosti životnog osiguranja, ne samo kao štednje za treću životnu dob, već i kao jedinom proizvodu koji uz štednju nudi i riziko komponentu, poručili su osiguravatelji s okruglog stola o životnom osiguranju, kojega je organizirao Poslovni dnevnik u suradnji s Allianzom..

Životno osiguranje ključan je kanal dobrovoljne mirovinske štednje, a imovina životnog osiguranja ključan ekonomski zamašnjak, drži Jakša Krišto s  Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Potražnju za životnim osiguranjima predsjednik Uprave Allianz osiguranja Boris Galić objašnjava padajućim kamatnim stopama na štednju u bankama, čime životna osiguranja kao alternativni i sigurni oblik štednje dobiva na atraktivnosti. Ukoliko se međutim, ne dogode ozbiljne pozitivne promjene i nema gospodarskog rasta, nema šanse da financijski sektor bude uspješan, a time i osiguranja. 

Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska ocijenio je rast životnih osiguranja zadovoljavajućim s obzirom na situaciju. Kazao je kako rezultati osiguravatelja ovise o gospodarskom statusu države i ekonomskom statusu stanovnika te da će se u protivnom, može govoriti samo o potencijalu životnih osiguranja.  

TEMA BROJA „CESTOVNI PROMET U 2013.“
Nastavljen pad prodaje novih automobila

Tijekom 2013. godine u Hrvatskoj je, prema podacima agencije Promocija Plus koji su prezentirani na stručnom skupu "Cestovni promet u 2013", prodano nešto manje od 28 tisuća novih automobila, što je 11,3 posto ili oko 3.560 automobila manje nego 2012. godine.

Time se nastavio trend pada prodaje, budući da je godinu ranije prodano 31.360 novih osobnih automobila, što je za 10.201 automobil ili 24,5 posto manje nego 2011. godine.

Tržište novih i rabljenih osobnih vozila predstavio je Agan Begić iz Promocije Plus.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske kazao je kako starost vozila koji su pristupili tehničkom pregledu kod osobnih automobila dosegnula 11,80 godina, a ukupna starost dosegla je 12,66 godina. Na tehničkom je pregledu kod čak 23,85% vozila utvrđena neispravnost uređaja za kočenje, a kod 29% njih uočena je neispravna svjetlosna signalizacija, što mogu biti uzročnici težih nesreća.

Podaci o sustavu sigurnosti cestovnog prometa koje je predstavio voditelj MUP-ova Odjela prometne preventive Josip Mataija, pokazuju da je prošle godine nastavljeno smanjenje broja stradalih u prometnim nesrećama - lani je poginulo 367 osoba, što je za 26 osoba ili 6,6 posto manje nego 2012. godine.

Neosigurana vozila su u pravilu neispravna vozila, istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. U Hrvatskoj ih je oko 60 tisuća, s time da „imamo trajno neosiguranih vozila i onih koji kradu vrijeme provedeno na cesti, kako bi izbjegli plaćanje cestarine“. Međutim, broj trajno neosiguranih vozila je u padu, što Paukovića jako veseli. Razlog padu neosiguranih vozila je, kako je pojasnio dobra suradnja s MUP-om u rješavanju tog problema. Ujedno, evidentirano je preko 1.600 šteta koja su skrivila neosigurana vozila.

O edukaciji iz cestovnog prometa govorio je Sinan Alispahić.

NAKNADA ŠTETE
Naknada nematerijalne (neimovinske) štete u slučaju pogoršanja zdravlja nakon sklapanja nagodbe

Siniša ŠTIMAC, dipl. iur.

U ovom radu autor piše o pravu na naknadu nematerijalne/neimovinske štete kod pogoršanja zdravlja koje je nastupilo nakon sklapanja nagodbe, odnosno donošenja sudske odluke. Istaknut je značaj medicinskog vještačenja koje treba biti objektivno i pravično i polaziti od razlike u objektivno utvrđenom stanju prigodom postizanja nagodbe i stanja  u trenutku postavljanja zahtjeva za naknadu za nastupilo pogoršanje. 

Prikaz novog Zakona o prebivalištu i njegov značaj za osiguranje

mr. sc. Zorislav Kaleb

Novi Zakon o prebivalištu postrožio je svojim odredbama prijavljivanje prebivališta i boravišta građana. Pored strožih prekršajnih sankcija, previđa mogućnost brisanja prebivališta za građane za koje se terenskom provjerom djelatnika policije utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi. Značaj Zakona o prebivalištu za osiguravajuća društva je taj da se prema mjestu prebivališta ili sjedišta trgovačkih društava plaća premija osiguranja za vozila, nekretnine, životno osiguranje, isplaćuje se  šteta te utvrđuje nadležnost suda.

Premija za obavezno autoosiguranje razlikuje se prema visini rizika pa mnogi registriraju vozila u Daruvaru gdje je premija najmanja.

Galerija