Skijaši koji putuju s EU zdravstvenom karticom i bez putnog zdravstvenog osiguranja u slučaju nezgode mogli bi snositi trošak veći i od 10.000 eura

Iako je tržište putnog zdravstvenog osiguranja očekivano u padu zbog mogućnosti korištenja Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), od prosinca je povećan interes građana koji putuju na skijanje i koji se pribojavaju dodatnih troškova u slučaju nezgode.

Podsjećamo, između ostalog, EKZO ne pokriva trošak spašavanja, u nekim državama i hitne pomoći, liječenje je besplatno samo u državnim bolnicama dok se na uz skijališta uglavnom nalaze privatne klinike, a ne pruža ni pomoć lociranja najbliže liječničke ustanove 24 sata dnevno.

Pogledamo li na našem primjeru iz prakse, skijašu se dogodila nezgoda na skijaškoj stazi u Francuskoj i ukupan trošak osiguranika za spašavanje, hitnu pomoć, liječnički pregled, hospitalizaciju i prijevoz u domovinu iznosi 101.878,50 kn. Ovaj iznos u potpunosti je pokriven putnim zdravstvenim osiguranje Croatia osiguranja za cijenu police od već 57,52 kn.

Ukoliko bi se skijašu dogodila ista nezgoda uz karticu EKZO ne bi bili pokriveni troškovi spašavanja sa staze koji mogu iznositi od 5.300 kn do čak 50.000 kn u slučaju da je spašavanje provedeno helikopterom, trošak prijevoza u domovinu u slučaju kada osoba zbog ozljede nije u stanju samostalno putovati i koji iznosi 17.500 kn, a dodatno su mogući i troškovi hitne pomoći. Trošak u ovom slučaju je od 5.300 kn do 77.500 kn.

 Prema našim statistikama najčešće ozljede sa skijanja su ozljede koljena, potkoljenice ili gležnja, zatim ruku, palca, ramena, glave i zdjelice. Čini se da se građani okreću najbržim mogućnostima ugovaranja police jer je najveći broj polica putnog zdravsvenog osiguranja tijekom ove skijaške sezone ugovoren putem web shopa, a prema vrsti polica ugovoreno je najviše obiteljskih polica.

Croatia osiguranje je tijekom 2013. godine povečala tržišni udio na području putnog zdravstvenog osiguranja sa 14,3% na 19,3%. U prošloj godini zabilježeno je povećanje šteta za oko 20%, od čega se dogodilo veći broj nezgoda s iznosima šteta višim od 20.000 eura.

Za potpunu sigurnost na putu savjetujemo i osiguranje otkaza putovanja, prtljage, odgovornosti, nezgode te pomoć na cesti.