U Hrvatskoj osigurano samo 23 posto kućanstava

U Hrvatskoj osigurano samo 23 posto kućanstava

Povodom upozorenja Hrvatskog meteorološkog zavoda na opasnu ciklonu koja u Hrvatsku donosi obilne kiše i olujni vjetar,  stručnjaci Croatia osiguranja upozoravaju da je u Hrvatskoj osigurano samo 23 posto registriranih kućanstava.

Prema podacima svjetskog reosiguravatelja Swiss Re od 168 prirodnih katastrofa koje su se u 2012. godini dogodile u svijetu na prvom mjestu po učestalosti su bile upravo poplave, kojih je bilo 63. U njima je život izgubilo 2979 osoba, a štete su iznosile 2,7 milijardi USD. Na drugom mjestu po učestalosti bile su oluje, a na trećem potresi. U prvoj polovici 2013. godine štete nastale uslijed prirodnih katastrofa iznosile su 56 milijardi USD, a osiguranje je širom svijeta pokrilo štete od 20 milijardi dolara. Svi ovi podaci upozoravaju da je rizik od vremenskih nepogoda sve veći pa time i nužnost osiguravanja. 

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u 2012. godini građani su za police osiguranja stvari kućanstva, a koje obuhvaća i rizik poplave, izdvojili 84 milijuna kuna što je 3,6 posto više nego u 2011. godini. U Hrvatskoj je prema podacima od kraja rujna ove godine osigurano 280 tisuća kućanstava.

Inače, prema procjeni ugroženosti od poplava Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz 2009. godine, a koju je prihvatila i Vlada RH, za Hrvatsku su poplave veliki rizik jer je smještena unutar velikog dunavskog bazena i pod velikim je utjecajem Drave i Save te njihovih pritoka, a više od 50 posto teritorija nalazi se na nadmorskoj visini nižoj od 200 metara. Prema izvješću Vlade RH poplave u Hrvatskoj ugrožavaju više od 15 posto državnog kopnenog teritorija.

Na prirodne katastrofe ne možemo utjecati no osiguravateljnom zaštitom možemo spriječiti velike financijske izdatke kada se katastrofa dogodi.  Osiguranjem stvari kućanstva koje građanima nudi Croatia osiguranje obuhvaćena je zaštita naših domova od čak 14 najčešćih opasnosti, a među kojima je i poplava i bujica. Ovo osiguranje je povoljno, a cijena police u prosjeku iznosi od 16,6 do 20 kuna mjesečno za stan od 50 četvornih metara. Podsjetimo da premija osiguranja od poplave, bujice i visoke vode ovisi i o zoni izloženosti, odnosno učestalosti plavljenja na određenom području.

Usprkos krizi i padu životnog standarda hrvatski građani su ipak sve svjesniji opasnosti od poplava. Od 2010. godine u Croatia osiguranju zabilježen je porast osiguranja od poplave, posebice kod privatnih kuća. Povećan je i broj osiguranja gospodarskih subjekata kao što su hoteli, trgovačka društva i zdravstvene ustanove. Protiv poplave sve više se osiguravaju i građevine u izgradnji, montažni objekti i stambene zgrade.

Croatia osiguranje je, prema podacima iz 2012. godine, lider na hrvatskom tržištu u svim vrstama imovinskih osiguranja s tržišnim udjelom od 59,4 posto.