Stajalište Eurochambresa o uspostavi zone slobodnog trgovanja između EU i SAD

Eurochambres se zalaže za prošireno i smisleno trgovinsko i investicijsko partnerstvo između Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a budući ugovor o slobodnoj trgovini treba jasno ciljati na to da osnaži multilateralna trgovinska pravila, stoji u službenom stajalištu te organizacije, čija je aktivna članica i Hrvatska gospodarska komora (HGK) još od 2000. godine. 

Dokument stajališta Eurochambres objavljuje neposredno prije drugog kruga pregovora o uspostavi zone slobodnog trgovanja između EU i SAD, koji će se održati u srijedu 18. prosinca ove godine u Washingtonu, DC. 

Mala i srednja poduzeća moraju biti kičma transatlantskoga gospodarstva pa bi budući ugovor o slobodnoj trgovini između EU i SAD morao postaviti globalni standard u tom pogledu u 21. stoljeću, stoji u stajalištu. Stoga, podcrtavaju u Eurochambresu, reduciranje administrativnih opterećenja povezanih uz carinske procedure, harmonizacija standarda, uspostava međusobnog priznavanja certifikata i sl. moraju biti prioriteti tog ugovora.

Eurochambres  ističe kako upravo ovaj ugovor mora ići dalje od dosadašnjih standardnih ugovora o slobodnoj trgovini između ostalog kako bi se omogućilo trgovanje bez tarifa u svim sektorima, postigla ambiciozna liberalizacija uslužnog sektora, potaknulo kretanje ljudi, protok podataka, osigurala podjednaka zaštita EU investitora, osigurao pristup američkom tržištu javnih nabavki itd.

Cjelokupan dokument stajališta donosimo u prilogu u izvornom obliku na engleskom jeziku.  

Dokumenti za preuzimanje