PZU: Kvartalna dobit 660 milijuna kuna

PZU: Kvartalna dobit 660 milijuna kuna

Neto dobit poslovanja Grupe PZU u prva tri kvartala 2013. godine iznosila je više od 2,7 mld zlota (660 mil. EUR), što je slično rezultatu ostvarenom u istom razdoblju prethodne godine. Zaračunate bruto premije u tom vremenu porasle su za 2 posto i iznosile više od 12,4 mrd zlota (2.96 mlrd EUR).

Zaračunate bruto premije nakon tri kvartala 2013. godine iznosile su 12,4 milijardi zlota (2,96 mlrd. EUR) u odnosu na 12,1 milijardu zlota (2,88 mlrd. EUR) u istom razdoblju prošle godine (+ 2,0%). Porast prodaje zabilježen je prije svega u području  osobnih osiguranja s jednokratnom premijom, posebice polica prodavanih  putem bankoosiguranja te grupnih i  osobnih kontinuiranih osiguranja s periodičnom premijom – rezultat je to povećane srednje premije te porast broja osiguranika.

Istovremeno, zabilježen je pad zaračunate bruto premije u segmentu korporativnih osiguranja, uključujući zdravstvena osiguranja i osiguranja vozila. Pad je također zabilježen u segmentu grupnih osiguranja – kratkoročnih proizvoda s jednokratnom premijom u kanalu bankoosiguranja, što je dovelo do povlačenja te vrste proizvoda s obzirom na njihovu nisku profitabilnost.

Pad isplaćenih odštetnih zahtjeva za 217,7 milijuna zlota (51,88 mil. EUR, -2,6%) u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uzrokovan  je uglavnom niskom razinom zatraženih odšteta povezanih s negativnim posljedicama prezimljavanja ili izostankom mrazeva u poljoprivrednim osiguranjima.

Troškovi akvizicije u prva tri kvartala 2013. godine pali su za 2,0% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pad administrativnih troškova za 33,5 milijuna zlota (7,98 mil. EUR, -3,4%) u velikoj mjeri je proizašao iz manjeg zapošljavanja i nižih troškova oglašavanja.

Dobit od operativnih aktivnosti nakon tri kvartala 2013. godine iznosila je 3,5 milijardi zlota (834 mil. EUR). Ovaj rezultat postignut je uglavnom u segmentu neżivotnih osiguranja, prije svega kao efekt poboljšanja rentabilnosti u poljoprivrednim osiguranjima (niska razina odšteta) kao i osiguranja od autoodgovornosti, a također + 196,4 milijuna zlota (46,7 mil. EUR) kao rezultat niske razine odšteta u osiguranju vozila, poboljšanje rentabilnosti financijskih osiguranja, izvjestili su iz  Hauska & Partner.