Predstečajne nagodbe - najviše tražbina imaju privatna poduzeća

Predstečajne nagodbe - najviše tražbina imaju privatna poduzeća

Proces predstečajnih nagodbi u startu je trebao biti preciznije postavljen čime bi se spriječile krive interpretacije i česta mijenjanja zakonskih odredbi, zaključak je okruglog stola "Predstečajne nagodbe - Od velikih očekivanja do velikih razočaranja", koji je organizirao magazin Banka u suradnji s HUB-om i HUP-om, a u sklopu projekta Financijska industrija i korporativno restrukturiranje.

Najčešći prigovori odnose se na činjenicu da planove restrukturiranja i određivanje tražbina donose same tvrtke koje idu u predstečajnu nagodbu, bez utjecaja nezavisnih revizora i vjerovnika koji nemaju pravo niti na žalbu. "Provedba predstečajnih nagodbi je spora s niskom razinom pravne sigurnosti i s puno otvorenih pitanja", naglasio je Brane Golubić, član Uprave Hypo banke, posebno istaknuvši negativni utjecaj na poslovanje banaka.

Prema njegovim riječima, banke su suočene ne samo s padom prihoda zbog neplaćanja kamatnih stopa, nego i rastom rezervacija do kojeg dolazi zbog loših plasmana kredita i padom vrijednosti nekretnina. Golubić se nije složio s tvrdnjama da se banke, kao vjerovnici, nalaze u povlaštenom položaju u odnosu na druge.

Sutkinja Visokog trgovačkog suda Nevenka Marković naglasila je razliku između stečaja i predstečajnih nagodbi. "U stečaju su tražbine točno utvrđene, a kod predstečajnih nagodbi se ne zna ni kolike su niti je li uistinu postoje. Za iznošenje krivih podataka nema nikakvih sankcija tako da se dužnik i vjerovnik mogu dogovoriti kako žele i na to nitko ne može utjecati", kazala je Marković.

S problemima se suočava i realni sektor na koji, prema podacima Fine što ih je iznio direktor Sektora usluga za javne usluge Dragutin Kovačić, otpada najveći dio utvrđenih tražbina za predmete za koje je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja ili sklopljena nagodba. "Očekivali smo da će najviše tražbina imati financijske institucije, ali se pokazalo da na njih otpada 12,2 milijardi, a na ostale vjerovnike 16,9 milijardi kuna. Tijela javne uprave i državne tvrtke imaju tražbine od 4,7 milijardi kuna", kazao je Kovačić.

Prema podacima Fine, nelikvidnost je u posljednjih godinu dana smanjena s 42 na 34 milijarde kuna što, uz još osam milijardi smanjenja do kojeg je došlo brisanjem subjekata, čini 16 milijardi "bruto" smanjenja.

Više o okruglom stolu možete pročitati na našim web stranicama: http://www.banka.hr