Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja

Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja

Konferencija Dani hrvatskog osiguranja 2013. otvorena je danas 11. studenog u Rovinju u organizaciji Udruženja osiguravatelja HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Na službenom otvaranju konferencije sudionicima su se obratili: Snježana Bertoncelj, predsjednica Udruženja osiguravatelja HGK,  Nadan Vidošević, predsjednik HGK, Gordana Letica,  predsjednica Upravnog vijeća Hanfe te mr.sc. Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević je prilikom otvaranja konferencije naglasio kako je ekonomska kriza toliko duboka da mijenja i socijalnu strukturu populacije te kako se ona direktno odrazila i na tržište osiguranja u Hrvatskoj. “Situacija je identična kao i u cjelokupnom gospodarstvu koje je pogođeno petogodišnjom krizom. Moramo biti svjesni da ne postoji recept za brz oporavak  kojeg svi traže, uvjereni kako će se stanje promijeniti preko noći. Svaki korak koji poduzimamo na putu ka oporavku ne poduzimamo za sutra, već za godine koje dolaze. Dakle rješenje je u dugoročnom planiranju, a ne u kratkoročnim postupcima . U tom kontekstu mogu reći kako je i financijsko obrazovanje ukupne populacije od iznimne važnosti“, istaknuo je Nadan Vidošević.

Predsjednica Udruženja osiguravatelja, gđa. Snježana Bertoncelj naglasila je kako je ova godina obojana europskim bojama te da s smo ulaskom Hrvatske u EU otvorili novo razdoblje u kojem imamo stvarnu priliku da se aktivno uključimo u procese na europskom tržištu osiguranja. Upravo zato, ovogodišnji Dani hrvatskog osiguranja stavljaju naglasak na teme vezane uz poslovanja i procese u Europskoj uniji, ali i na problem financijske pismenosti u Hrvatskoj o kojoj će se više govoriti na panel raspravi o financijskom opismenjivanju mladih na drugom danu konferencije. 

Zamjenik ministra financija, g. Boris Lalovac kratko je komentirao kako je 2013. godina snažno utjecala na proračun iako su u 2012. ostvarene brojne uštede. Naglasio je kako velik broj blokiranih računa fizičkih, a posebno pravnih osoba uvelike utječe i na tržište osiguranja te kako je uvjeren da će određene, iako kratkoročno nepopularne mjere, dugoročno dati pozitivan efekt cjelokupnom oporavku gospodarstva.

Gordana Letica, predsjednica Upravnog vijeća Hanfe istaknula je pozitivnu suradnju sa svim akterima na hrvatskom tržištu osiguranja u uvođenju promjena koje je donio ulazak u EU te izrazila vjeru i u daljnji uspjeh suradnje. Naglasila je i kako Hanfa svakodnevno zaprima prijave za neposredno poslovanje društava za osiguranje iz drugih zemalja članica EU, ali kako se do sada niti jedno od tih društava nije notificiralo za obavljanje poslova s obaveznim osiguranjima u prometu. Za kraj, pohvalila je i društva za osiguranje koja djeluju na hrvatskom tržištu osiguranja, a koja su iskoristila priliku i prijavila se za rad u drugim državama članicama. 

Nakon uvodnih govora, na konferenciji će se kroz predavanja i panele, obraditi razne teme kao što su: Cross border selling – zakonski okvir; Europsko tržište osiguranja kroz prizmu tradicije osiguranja; Izmjene i dopune Zakona o obveznim osiguranjima u prometu; Hrvatsko tržište osiguranja od autoodgovornosti - sadašnjost i budućnost; Europski trendovi u proizvodima životnih osiguranja; Dopunsko zdravstveno osiguranje u Sloveniji; Dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj.