OICA međunarodni skup auto industrije u Dubrovniku

OICA međunarodni skup auto industrije u Dubrovniku

"Hvala vam sto ste izabrali Hrvatsku kao zemlju domaćina vaše Generalne skupštine, što nam je i poruka i poticaj da smo na pravome putu. To potvrđuju i ovdje izloženi proizvodi naših proizvođača automobilskih dijelova, kao i prototipovi električnih automobila DOK-ING-a i Rimca, što dokazuje visoku razinu i sposobnost hrvatske automobilske industrije“, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na otvorenju okruglog stola u sklopu Generalne skupštine Međunarodne organizacije proizvođača  automobila – OICA koja se u organizaciji HGK održala od 24. do 26. listopada 2013. u hotelu Excelsior u Dubrovniku. 

Naglasio je da unatoč tome što se Hrvatska ne nalazi na svjetskoj karti proizvođača automobila, činjenica da stotinjak hrvatskih proizvođača koji su izravno ili neizravno vezani uz proizvodnju automobilskih dijelova i komponenti zapošljava više od 15000 ljudi i izvozi oko 90 posto svoje proizvodnje, upućuje da Hrvatska ima značajan potencijal i za razvijanje gotovog proizvoda u budućnosti. „Hrvatska je „butik-zemlja“ koja ima i butik proizvodnju automobila“, rekao je Vidošević.

Predsjednik OICA-e Patrick Blain zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog održavanja godišnje skupštine OICA-e upravo u zemlji čije tvrtke proizvode dijelove koji ulaze u najpoznatije marke automobila diljem svijeta. „Bez obzira na gospodarsku krizu koja je zahvatila i automobilsku industriju, vjerujem da se ulaskom u EU Hrvatskoj širom otvaraju vrata europskih i svjetskih tržišta automobila“, kazao je Blain.