Globalne ekonomske i klimatske promjene glavna tema ZŠEM-ovog skupa

Globalne ekonomske i klimatske promjene glavna tema ZŠEM-ovog skupa

Povodom Foruma „Globalni izazovi 21. stoljeća“ u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. Hongjoo J. Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju održao je predavanje na ZŠEM-u na temu utjecaja rastućih ekonomija na globalne klimatske promjene.

U izlaganju je dr. Hahm iznio zanimljivo predviđanje da će do 2050. godine na kugli zemaljskoj živjeti preko 9 bilijuna ljudi i to najviše u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, što će uzrokovati povećani broj slamova u velikim gradovima. Također, podijelio je globalnu populaciju prema prihodima u četiri grupe – najsiromašniji (BDP <1.500$), populacija u razvoju (BDP > 1.500$), populacija u nastajanju (BDP <12.000$) i razvijeni (BDP>12.000$).

Drži da će se potražnja za energijom do 2050. godine utrostručiti dogodi li se ekonomski napredak, konkretnije ako populacije koje se trenutno nalaze u „razvoju“ dostignu  u razred „razvijenih“. Sve od navedenog ima i svoje posljedice i na klimatske promjene pa se tako predviđa da će se globalna temperatura podići za 4 C° ili u najgorem scenariju za 6,4 C° u 2100. godini. S demografskog aspekta može se očekivati u budućnosti starenje stanovništva u Europi i Aziji, a povećanje broja populacije i mladog stanovništva u najnerazvijenijim zemljama svijeta. Gradovi će se širiti ponajviše u Aziji te će se razvijati mega-gradovi budućnosti, a sa stajališta klimatskih promjena očekuju se ekstremi poput poplava i suša te nedostatak pitke vode.

Dr. Hongjoo J. Hahm započeo je raditi u Svjetskoj banci 1991. godine, a prethodno je bio zaposlen u Razvojnoj banci Azije te je predavao na New York University i City University u New Yorku. Prije nego što je došao u Hrvatsku 2010. godine te preuzeo mjesto regionalnog menadžera, radio je kao voditelj Infrastrukturne jedinice u Uredu Svjetske banke u Jakarti te je nadgledao projekte vezane uz transport, energiju, urbanizam te komunalni sektor. Sudjelovao je u brojnim projektima Svjetske banke pri sanaciji i rekonstrukciji područja koja su pretrpjela prirodne katastrofe poput tsunamija u Acehu i potresa u Yogyakarta. Dr. Hahm je doktor znanosti iz financija te su financije i njegov glavno područje djelovanja.