Francuska organizacija za obrazovanje u automobilskom sektoru -ANFA- posjetila Komoru

Francuska organizacija za obrazovanje u automobilskom sektoru -ANFA- posjetila Komoru

Hrvatska gospodarska komora  organizirala je ovogodišnju sjednicu Generalne skupštine Međunarodne organizacije proizvođača automobila OICA-e od 24. do 26. listopada u Dubrovniku, napomenuo je Hrvoje Paver, zamjenik direktorice Sektora za trgovinu HGK prilikom studijskog posjeta Francuske organizacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u automobilskom sektoru u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Riječ je o organizaciji za strukovno obrazovanje i osposobljavanje u automobilskom sektoru Francuske koja predstavlja više od 90.000 francuskih malih i srednjih poduzeća te 400.000 zaposlenih u sektoru automobilskih usluga.  Studijski posjet ANFA–e (Association Nationale pour la Formation Automobile) od 19. do 21. studenoga organizira se kako bi sudionici stekli uvid  u organizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja  te organizaciju sektora automobilske industrije u Hrvatskoj pri čemu će posjetiti ASOO, HOK, HUP, HGK te tehničke škole u Zagrebu i Karlovcu.

Hrvatske tvrtke su uspješno integrirane kao dobavljači dijelova za najveće svjetske automobilske korporacije poput primjerice Fiata, BMW-a, Audia, Toyote i Forda. Proizvodnja automobilskih dijelova u Hrvatskoj zapošljava 2.103 ljudi  te još oko 7.000 u povezanim odnosno srodnim industrijama. Glavni izvozni hrvatski proizvodi u Francusku u prošloj godini bili su dijelovi za motorna vozila, dijelovi strojeva, proizvodi od čelika, strojevi za poljoprivredu, obuća i umjetno gnojivo.