Broj poduzetnica raste unatoč barijerama

Broj poduzetnica raste unatoč barijerama

Iako je položaj žena u poduzetništvu i na tržištu rada još uvijek nepovoljan u odnosu na muškarce, posljednjih godina trendovi su promijenjeni. U prilog tome ide podatak da je 2008. bilo tek 18 posto žena poduzetnica, u 2013. ih je bilo 25 posto. Također, među obrtnicima je 33 posto žena, a tendencija samozapošljavanja u uzlaznoj je putanji, rečeno je na okruglom stolu 'Žene poduzetnice', kojeg je Poslovni dnevnik organizirao u suradnji s HUP-om i Večernjim listom.

Najveći problem ipak nije diskriminacija njihova spola, već administrativne barijere, nejasni zakoni ili previše pravila koja se često mijenjaju te financije. Tek 13 posto žena ima u vlasništvu nekretnine koje su često jamstva za kredite. Poduzetnice su upozorile i na nekoordiniranost među ministarstvima te nedostatak logističke podrške po ulasku u svijet rada nakon poroda, odnosno cjelodnevnih vrtića ili produženog boravka.

„Zahvaljujući dosadašnjoj strategiji poticanja ženskog poduzetništva uočen je napredak, a trenutno pripremamo strategiju ženskog poduzetništva do 2020. koja će također staviti naglasak na to da se žene više uključuju u biznis“, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te dodao da poticanje žena poduzetnica nema samo društvenu korist baziranu na ravnopravnosti spolova, već i značajnu ekonomsku korist.

„Pokazalo se da tvrtke u kojima su žene vlasnice, rastu brže od onih gdje žene nisu uključene u vođenje. Osim toga, podaci Europske unije pokazuju da se žene samozapošljavaju tri puta češće nego muškarci. Od 100 nezaposlenih pet je muškaraca i 15 žena koje će pokrenuti postao. O tome treba voditi računa jer bi poticanje samozapošljavanja žena u Hrvatskoj moglo dovesti do 20.000 novih radnih mjesta, a to nije malo“, poručio je ministar Maras.

Skoro 40 posto poticaja prošle su godine tako ostvarile tvrtke koje su u većinskom ženskom vlasništvu. Njihovi su projekti bili inovativniji, imali su garant veće dodane vrijednosti i većeg zapošljavanja, zaključio je ministar.

Upravo to dokazuje i da je pogrešno ono što se ženama u poslovnom svijetu često spočitava - da nemaju hrabrosti i da nisu spremne na rizik ili da među njima ne postoji inicijative.

„Žene su spremne i na rizike i na preuzimanje inicijative, no postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti. Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije”, zaključila je Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Direktorica Ureda za strateški razvoj Croatia osiguranja Darija Ivandić – Vidović izvijestila je o poduzetničkom paketu osiguranja kojeg osiguravatelj nudi obrtnicima, te malim i srednjim poduzetnicima, a pokriva petnaest rizika.

- Croatia osiguranje od 2008. godine kontinuirano potiče poduzetnike i obrtnike, a dokaz da su poduzetnici prepoznali ovaj proizvod je podatak da smo prošle godine zabilježili rast prodaje poduzetničkog paketa za 10 posto u odnosu na 2012.. U programu Obrtnik&Partner udružili smo se s nekoliko velikih tvrtki i ponudili program za razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, u sklopu kojeg smo tijekom 2012. i 2013. godine ponudili jedinstven obrtnički paket osiguranja sa sličnim pogodnostima kakve ima i poduzetnički paket no s još širom ponudom i kvalitetnijeg individualnog pristupa klijentu, kazala je Ivandić-Vidović.

Što se tiče statistika vezano uz spolnu rodnost menadžmenta, dodala je kako su Croatia osiguranju u srednjem menadžmentu žene zastupljene sa 37 posto.    

Na okruglom stolu sudjelovale su, također, Andreja Turčin iz PBZ-a, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te poduzetnice Đurđica Marković, Maša Smokrović i Sanja Opačak.