23. konferencije Zagrebačke burze i 7. konferencije fondovske industrije u Rovinju

U očekivanju preporuka za smanjenje deficita

23. konferencija Zagrebačke burze i 7. konferencija fondovske industrije u Rovinju je okupila više od 350 domaćim i stranih stručnjaka iz svih grana financijske industrije.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u Rovinju kako se može očekivati da Hrvatska uskoro uđe u proceduru prekomjernog deficita.
U studenom očekujemo izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj, a već u prosincu očekujemo preporuke EK-a za Hrvatsku. Do travnja iduće godine Hrvatska mora reagirati na te preporuke i definirati ekonomski program, a na ljeto će započeti faza praćenja provedbe mjera, kazao je Grčić i dodao: "To ne možemo izbjeći i nažalost bit će dosta radikalno".

Grčić je kazao kako se strategija Vlade temelji na tri stupa - fiskalna konsolidacija i uvođenje reda u javne financije, strukturne reforme koje ne obuhvaćaju samo javni sektor nego cijeli sustav te gospodarski rast. Kaže i kako će biti vrlo teško zaduživati se u budućnosti te će Hrvatska morati "bitno pojačati aktivnosti na smanjenju deficita i stoga je od iznimne važnosti dati naglasak na alternativne izvore financiranja".
Upravo u tom segmentu fondovska industrija i mirovinski fondovi su od iznimne važnosti, kazao je, spominjući pritom i koncesije i javno-privatno partnerstvo.
Najavio kako će za 15 do 20 dana Vlada predstaviti programe i mjere kojima želi poticati gospodarstvo, a zajedno s prijedlogom državnog proračuna za 2014.
Dodjeljene su nagrade za najbolje odnose s investitorima u 2012. društvima uvrštenima na Zagrebačku burzu. I ove je godine prvo mjesto pripalo Hrvatskom Telekomu, drugonagrađeni je AD Plastik, a treća najbolja je Atlantic Grupa. Najbolji su odabrani prema odabiru investitora, a nagrade su, po četvrti put, dodijelili Zagrebačka burza i Poslovni dnevnik.