2014: Godina iznuđenih promjena

2014: Godina iznuđenih promjena

Pad osobne potrošnje, rast nezaposlenosti, javnog duga i neprihodonosnih plasmana banaka osobito u korporativnom sektoru te manjak investicija, trendovi su koji će obilježiti Hrvatsku u 2014., zaključak je okruglog stola na temu financijskih i gospodarskih očekivanja  te bankarskog sektora u idućoj godini koji su zajednički organizirali časopis Banka i Hrvatska udruga banaka. 

Oporavak gospodarstva ne očekuje se u idućoj godini, a ukoliko se i dalje budu odlagale strukturne reforme i fiskalna konsolidacija, teško da će se išta promijeniti i u 2015.

Viceguverner Hrvatske narodne banke Damir Odak najavio je 2014. kao godinu stagnacije i godinu promjene, a Velimir Šonje nadopunio ga je riječima de je riječ o „godini iznuđenih promjena“ jer dalje više ne ide.

„Nakon što smo i formalno  ušli u proceduru prekomjernog deficita, ne vjerujem da će Europska komisija biti benevolentna prema nama. Duboko sam uvjeren da će prepoznati naše strukturne problema i da ćemo bit prisiljeni konačno započeti fiskalnu prilagodbu, jer sve ovo što se predstavlja kao fiskalna prilagodba, kao velika muka jer se plaće smanjuju a troškovi rastu, to je zapravo ništa prema onom što Hrvatskoj treba i što Hrvatsku čeka“, pojasnio je Šonje.

Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria banke, istaknuo je da ni u proračunu za iduću godinu nema strategije fiskalne konsolidacije te da će proračunski deficit porasti za jedan postotni bod BDP-a, na oko 20 milijardi kuna. Rastu deficita najviše će pridonijeti kamatni troškovi te izdaci za članstvo u EU.  Naime, od 2008. do danas troškovi kamata porasli su s četiri milijarde na 15 milijardi kuna godišnje.

Hrvatski BDP od početka krize realno je pao gotovo 12 posto, a najizraženiji pad je zabilježen kod investicija u fiksni kapital, istaknuo je Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

Što se bankarskog sektora tiče, u središtu će biti nova regulacija, istaknuo je viceguverner HNB-a Damir Odak. Riječ je više od pet tisuća stranica novih pravila koje treba implementirati, a teško je pretpostaviti kako će to izgledati u praksi, osobito sudskoj.