III/2015

Uvodnik

Apel za adekvatne premije

Neživotna osiguranja, koja čine 67,86% ukupne premije,  niža je ovog srpnja za 3,30% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dok pada premija neživota, osobito autoosiguranja rast ukupne premije od 2,90% slaba je utjeha. Bruto premija u osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila bilježi u srpnju  pad 14,86%. Odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja okončan je i medijski čvor izazvan Generalijevom medijskom kampanjom, odnosno snižavanjem cijena polica autoosiguranja, pa iako je prošla opasnost od velike kazne za narušavanje tržišnog natjecanja zbog privremene zabrane izdavanja zelene karte, osiguravatelje je svejedno snašla kazna. Jer, kako drukčije nazvati gubitak milijuna kuna zbog sniženih cijena AO i kaska, zbog kojih je Hanfa na adrese osiguravatelja uputila upozorenje o potrebi adekvatnih premija. 

Raduje međutim, rast osobnih osiguranja, životnih i zdravstvenih. Životna osiguranja rastu stopom od oko 20 posto, zdravstvena i više. Premija Croatia zdravstvenog osiguranje u srpnju je zabilježila snažan rast u odnosu na isti mjesec prošle godine od 40,70%. Tome je bitno pridonio bankokanal, koji je, što se životnih osiguranja tiče,  2014. godinu zaključio s preko 680 milijuna kuna premija. Valjda je realno očekivati da će banke 2015. godine dostići čarobnu brojku od milijardu kuna zaračunate bruto premije. Iako nisu  za ovaj broj željeli otkriti detalje, već tek naznačili svoje prednosti i očekivanja, banke će nas na kraju godine sigurno iznenaditi novim proizvodima  i još boljim rezultatima.

Da i agencije za osiguranje još uvijek imaju što reći, pobrinuo se Gordan Orlić iz Croatia agenta Krk, koji nam je približio rad zastupnika na otoku i slikovito pokazao kako osiguranik odlučuje o kupnji police AO i koliko je važan osobni kontakt.

 INTERVJU
Gordan Orlić, direktor Croatia agenta Krk

Privatizacijski procesi devedesetih godina omogućili su osnivanje prvih osigurateljnih agencija pa je u tom prvom valu 1992. godine osnovana agencija za zastupanje u osiguranju Croatia agent Krk. Od tada se puno toga promijenilo u radu agencije, ističe direktor agencije Gordan Orlić, koji je na toj poziciji nakon dvadeset godina naslijedio svog oca Mirka, utemeljitelja agencije.

Osiguranje kao obiteljski posao nije neuobičajena tradicija na o manjim sredinama i na otocima, kao što je Krk, koji danas ima oko 18 tisuća stanovnika. Direktor Orlić to smatra prednošću jer poznaje većinu ljudi i zna njihove životne situacije. Tako, kaže, možeš lakše procijeniti njihove potrebe.

 BANKOOSIGURANJE
Nensi Botica Jukić

Iznos bruto premije uplaćen sklapanjem polica neživotnih osiguranja putem bankoosiguranja u 2007. godini iznosi 66 tisuća kuna, u odnosu na 251 milijun u 2014. godini, dok su životna osiguranja s 465 milijuna u 2007. godini, 2014. godinu zaključile s preko 680 milijuna kuna premije. U proteklih osam godina, premija koju je u Hrvatskoj ostvario bankokanal je gotovo udvostručena i realno je očekivati da će 2015. godine dostići čarobnu brojku od milijardu kuna zaračunate bruto premije

Sve je počelu s ciljem smanjenja prodajnih troškova i bolje iskorištenosti postojećih kanala prodaje. Nudeći najširi mogući izbor financijskih usluga na jednom mjestu, banke i osiguravatelji nastoje efikasnije iskoristiti potencijale svojih klijenata i time povećati vlastite profite, nudeći objedinjenu ponudu usluga osiguranja i bankarskih usluga.

Bankoosiguranje se u protekla dva desetljeća pozicioniralo kao jedan od ključnih kanala prodaje osiguranja na nekoliko svjetskih tržišta, a sve više i u Hrvatskoj, gdje se još uvijek smatra novim kanalom prodaje proizvoda osiguranja s velikim potencijalom.
Hrvatska poštanska banka ima više od 200 zaposlenika s položenim ispitom za ovlaštenog zastupnika u osiguranju i njihov broj stalno raste. Ima educirane zaposlenike, veliku mrežu i odličnu bazu klijenata što su preduvjeti za rast bankoosiguranja, kaže Dubravka Sopčić iz HPB-a.  

Govoreći, među ostalim, o poziciji banke po premijskim rezultatima na tržištu, Sopčić kaže: 

-           Izuzetno smo uspješni u prodaji bankoosiguranja, svake godine sve bolji. U prilog tome ide činjenica da je u prvih šest mjeseci 2015. godine zaračunata premija  30% viša nego cijele  2014. godine.

 TEMA BROJA
Suradnja osiguravajućih društava i ovlaštenih koncesionara u automobilskoj industriji
Autor: Tomislav Jurjević, procjenitelj šteta na motornim vozilima u riječkoj podružnici Croatia osiguranja d.d.

Autor u radu nastoji odrediti ulogu i značaj suradnje osigurateljne djelatnosti i koncesionara u automobilskoj industriji. Iznosi značajke tržišta osiguranja i autoindustrije u nacionalnom gospodarstvu, čija dodirna točka su motorna vozila, te se osvrće na organizaciju poslovanja koncesionara. Analizom i obradom podataka o ostvarenju policirane premije i likvidiranih šteta, zaključio je da koncesionari kao specijalizirani kanal prodaje imaju znatno veći kapacitet  prodaje osigurateljnih proizvoda nakon sklapanja specijalističkih ugovora o međusobnoj suradnji

Za uspješnu je suradnju osiguravatelja i koncesionara važan je zajednički pristup razvoju proizvoda, edukaciji i prodaji, ali je bitna i suradnja u post prodajnim aktivnostima kao što je obrada i rješavanje šteta. Suradnjom koncesionara i osiguratelja, tj. kreiranjem novog sekundarnog kanala prodaje, omogućava se povećanje baze potencijalnih osiguranika i budućih korisnika usluga koncesionara i ovlaštenih servisera.

 ANALIZA
Sudar vozila na raskrižju reguliranom semaforima           

Piše: dr.sc. Joško Kovač, dipl. ing., stalni sudski vještak za strojarstvo, vozila i promet, Kaštel Sućurac i stručni suradnik Centra za prometna i tehnička vještačenja d.o.o.

 U članku se analizira prometni i tehnički problem: u sudaru dvaju vozila, u raskrižju reguliranom semaforima, provedena je uobičajena prometno-tehnička analiza, ali zaključak o trenutku sudara u  programu rada semafora ne prepušta se subjektivnom iskazu sudionika u sudaru i svjedoka sudionika u prometu raskrižja u doba nastanka nesreće, nego tehničkoj analizi stvarnih činjenica i pouzdanih iskaza, a sukladni su s programom rada semafora.

Namjera je autora ukazati kada i kako se može – tehničkom analizom – doći do zaključka o trenutku sudara u programu rada semafora. Ukazuje na to kako tehnički obarati neodržive verzije nastanka nesreće i ističe nužnost posebno usmjerenog pristupa očevidu u nesrećama ovog tipa.   

U statističkim podacima su prometne nesreće razvrstane u 14 skupina a „bočni sudari“ participiraju s preko 20% ili svaka peta prometna nesreća. Radi se, uglavnom, o sudarima u raskrižju.

OSIGURANI & ZDRAVI

Poliklinika „Kardioton“, specijalistička kardiološko-internistička zdravstvena ustanova

 Nesvjestice, prolazni gubitci svijesti, iznenadna mračenja pred očima, kolapsi i vrtoglavice  relativno su česte pojave u ljudi, koje se događaju i kod zdravih, mladih osoba, kao i kod starijih, kod kojih su refleksi oslabljeni. Postoje međutim, slučajevi koji se pojavljuju opetovano i dosta dramatično, pa osobe naglo izgube svijest i padaju, što može biti opasno zbog povreda koje se pritom mogu dogoditi. Osim nezgoda u prometu koje mogu izazvati navedeni simptomi, postoji niz drugih situacija koje mogu predstavljati opasnost za njih, ali i za ostale osobe.

Takve osobe trebaju detaljnu kardiološku obradu, koju nudi Poliklinika „Kardioton“, specijalistička kardiološko-internistička zdravstvena ustanova smještena u srcu Zagreba, na Kaptolu 26, u blizini Trga bana Jelačića i Zagrebačke katedrale. Polikliniku „Kardioton“ vodi profesor dr. sc. Jure Mirat, dr.med.

Poliklinika K – CENTAR primjenjuje jedinstvenu metodu prevencije, liječenja i rehabilitacije kroničnih koštano-zglobnih bolesti

Poliklinika K-centar, prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Dalibora Krpana provodi „BAR“ metodu, novi koncept liječenja kroničnih koštano-zglobnih bolesti, artroze i osteoporoze, temeljen na konceptu personalizirane i integrirane medicine. „BAR“ znači B bio-mehanika A-analgezija R-regeneracija. To je kombinacija metoda kojima se poboljšava „bio-mehanika“ i osigurava redoviti dobar bio-mehanički podražaj kostima kroz primjenu svakodnevne odgovarajuće tjelovježbe „Tae do“, korekciju bio-mehaničke ravnoteže izokinetičkom dinamometrijom i digitalnom pedometrijom, te potiče regeneracija hrskavice i formiranje kosti primjenom MBST-a ( terapijske nuklearne magnetske rezonance). U slučaju bolova uz MBST, mogu se primijeniti i druge metode za smanjenje bolova kao što su „B.cure Soft laser“,  akupunktura, analgetici i antireumatici, fizikalna terapija, a ponekad je potrebna i kirurška terapija. 

Osim Poliklinike K-centar, koja djeluje u Zagrebu, gdje joj je sjedište, prof. Krpan svoju jedinstvenu metodu liječenja koštanih bolesti primjenjuje i u Adria K-centru, poslovnoj jedinici u Biogradu na moru. Adria K-centar radi u okviru Hotela Adria u Biogradu na moru, što predstavlja dodatnu pogodnost pacijentima i obiteljima, jer hotel raspolaže sa svim potrebnim sadržajima za ugodan i aktivan boravak uz vrlo pristupačne cijene. Time je ponuda sadržaja koji se tradicionalno nude u toplicama i specijalnim bolnicama za thalaso-terapiju dobila novu kvalitetu.    

Galerija